Biljard

Biljardborden hos oss på Cheers Bar är av märket Buffalo – Dominator, 9 fots Match bord klädda med Simonis Duk och bollarna är av fenolplast (det bästa!)

Biljard med företaget eller privat?

Vi anordnar biljardtävlingar i olika paketformer för både privata sällskap och företagssällskap. Borden går också att hyra per halv- eller hel timme och bokas på plats eller via telefon. Oavsett om ni är två stycken som vill spela en match, kanske med något gott i glaset, eller om ni är en större grupp så ser vi till att ni får en grym kväll.

Olika grenar inom biljard

Biljard brukar delas in i tre grenar: Carambole, Snooker och Pool. På Cheers Bar har vi bara Pool, d.v.s. Biljard

Pool
Pool är egentligen inget spel utan ett samlingsnamn för en rad olika spelformer. Vanliga spelformer är 8-ball och 9-ball, men spelets närvaro på pubar har gjort att det utvecklats många egna varianter av spelet. Vissa varianter har blivit populära och spridits och andra har endast levt kvar lokalt eller försvunnit.

Biljardutrustning

Köer
Biljardkön är själva käppen som används för att stöta runt bollarna. Den är 150 cm lång och spetsen på biljardkön är tillverkad i lönn. Den bakre delen brukar ofta vara vackert utformad och dekorerad i olika sorters träslag, men kön kan också göras i andra material som till exempel glasfiber.

Kratta
En spelare använder krattan när man inte når fram till bollen på egen hand. Man kan säga att den finns till för att ersätta den vanliga handställningen som spelaren annars brukar ha.

Triangel
Du som har spelat biljard tidigare har säkert koll på triangelns användningsområde och det är enkelt – använd triangeln när du ska lägga upp bollarna i en organiserad och tät form på bordet. En triangel kan även finnas i diamantform om ni spelar biljard med nio bollar.

Krita
Kritan använder du för att öka själva friktionen mellan kö spetsen och bollen. Nuförtiden brukar köer ha en liten läderlapp fastsatt på kö spetsen för bättre friktion men innan det infördes var kritan extra viktig.

8-ball

Detta är den vanligaste typen av biljard, För att kunna spela 8-ball behöver man ett set bollar som innehåller en köboll (vit) och 15 andra bollar, numrerade från 1-15. Bollarna numrerade 1-7 benämns som låg serie, medan bollarna 9-15 benämns som hög serie. Spelarna ”väljer” serie med en korrekt stöt som sänker bollen.

8-ball är ett dessängspel vilket innebär att spelaren före varje stöt måste avisera vilken boll han har för avsikt att sänka, och i vilket hål. Om detta inte fullföljs är stöten förvisso korrekt, men turen går över till motspelaren.

Spelets mål är att först sänka en av bollserierna 1-7 eller 9-15, samt därefter sänka boll nummer 8.

Spelare förlorar om

  • boll nummer 8 görs i en felstöt (undantag: om boll nummer 8 sänks i sprängningen läggs den åter upp på fotpricken och spelet fortsätter).
  • boll nummer 8 görs samtidigt som den sista bollen i den egna serien.
  • boll nummer 8 hoppar av bordet.
  • boll nummer 8 görs i fel hål.
  • boll nummer 8 görs innan bollarna i den egna serien är gjorda.

9-ball

(nine ball) är en form av biljard. Man använder sig av bollarna numrerade 1–9. Vid spelets början placeras bollarna med boll ett på huvudpricken, och resterande bollar i en diamantform bakom. Boll nio placeras alltid i diamantens mitt.

Vinner gör man genom att sänka boll nio. Objektbollen är alltid den boll med lägst siffra, och denna boll måste alltså träffas först. Bollarna får sänkas i vilken ordning som helst. När boll 9 sänkts är spelet över, och spelaren som sänkt bollen erhåller ett poäng. Vid matchspel vinner den spelare som först når ett i förväg bestämt antal poäng.

En variant av 9-ball, kallad 5:a-9:a, går ut på att man får ett poäng för femman och två för nian.